Historien om Flora Danica

Historien om Flora Danica

Historien om Flora Danica

Flora Danica dækker over et imponerende dansk botanisk opslagsværk, der illustrerer mange af de vildtvoksende planter i det Dansk/Norske rige fra 1761-1883, og indeholder illustrationer af 3.240 planter.

Idéen om at kreere et værk, der skulle være en samlet udgave af den danske flora udsprang af oplysningstidens filosofi om at stole på sin fornuft og igennem videnskaben bedre at forstå verdens sammenhæng. Derfor var tanken med værket også videnskabeligt baseret. Målet var, at Flora Danica skulle oplyse folk om de danske vildtlevende planter og deres brugbare eller skadelige egenskaber. Læs hele historien på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside.

Navn fra 1648

Navnet Flora Danica blev allerede brugt i 1648, da botanikeren Simon Pauli udgav en bog om urter med samme navn. Den indeholdt beskrivelser af planter af medicinsk interesse, men det Flora Danica vi kender i dag, med de mange plantemotiver, henviser til opslagsværket fra 1761, som blev bestilt af kong Christian IV.

Den danske professor i botanik, Georg Christian Oder foreslog kongen, at man kreerede et værk over den danske/skandinaviske flora og dermed blev arbejdet påbegyndt.

51 hæfter

Flora Danica blev til mange bøger og udgivelserne endte med at strække sig over 122 år frem til 1883, før det var komplet. I alt udkom der 51 bøger samt 3 suppleringshæfter, der alle er helt utrolig detaljerede. De illustrerer en næsten komplet optegning af de danske vildtvoksende planter.

Alle Flora Danica illustrationerne blev udgivet på kobberstukne tavler, som derefter enten blev håndkoloreret eller udkom i en billigere sort/hvid udgave.

I dag bliver Flora Danica ikke bare anset som værende et videnskabeligt værk hvis mål var at oplyse om planteegenskaber, men måske mere som smukke, detaljerede og dekorative illustrationer, der  hver er et lille stykke kunst i sig selv. Det finder vi hos Flora D stor inspiration i.

Historien om Flora Danica


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.