Tørklædets historie

Tørklædet, et tidløst og klassisk accessory, der har eksisteret gennem årtusinder og stadig ikke har mistet symbolet på elegance og skønhed. Dog er des funktionalitet ændret sig gennem historien. Er du nysgerrig efter, hvordan tørklædet blev til det mode-tilbehør det er i dag? 


Tørklædet's historie.


1350 f.Kr. 

Det moderne tørklæde som vi kender i dag havde sin oprindelse i det gamle Egypten. Her bar de gamle egyptere tørklæder for at vise deres sociale status. Den ægyptiske dronning Nefertiti, siges at have båret et "tæt vævet tørklæde i toppen af sin ikonisk hovedbeklædning"

8. århundrede f.Kr.
De romerske mænd bar et bånd af linnedklude rundt om nakken eller bundet rundt om taljen. De bruger dette linned af praktiske årsager, blandet andet til at tørre sveden af deres ansigter. 

230 f.Kr.

Under den kinesiske kejser Cheng blev tørklæder brugt til at markere militær rang. Officere bar et silketørklæde, mens den almindelige soldat havde et bomuldstørklæde, knyttet omkring halsen.

50 f.Kr. - 60 e.Kr.
I Rom tilføjede de romerske senatorer et silkebånd eller tørklæde til deres togas. Silketørklædet var ligeledes også her et statussymbol. Blandet andet siges det, at kejser Nero ikke ville optræder offentligt uden at have et silketørklæde omkring halsen.

12. århundrede
I middelalder bar rige kinder høje og flotte hovedbeklædninger med fine tørklæder hængende fra dem. De fattige kvinder, der ikke har råd til den nye mode-hovedbeklædning, bar tørklæder lavet af linned, bundet rundt om hovedet.

1600-tallet

Kravat er et halsbind som var forløberen for det moderne skræddersyede slips. Kravet er af militær oprindelse og var en del af uniformen i Kroatiens regimentet der kæmper for Louis XIV. Kravat tørklædet de bar var lavet af linned og med snørede kanter. 

Dette udvikler sig sidenhen til den det såkaldet Steinkirk kravat. Dette tørklæde, var lavet af luksuriøse materialer og bundet løst rundt om nakken. Det erstattede de stive krusninger, som mænd og kvinder plejede at bære. Steinkirk-kraven blev meget populær i de kunsteriske kræse blandt andet tog arkitekter og kunstnere, det til sig for et mere kreativt udtryk til deres, ofte, formelle tøj.

19. århundrede
Det var først i det 19. århundrede, at tørklæder blev det populært modetilbehør som vi kender det idag. I starten var tørklædet typisk et klæde der blev brugt som svedeklud eller vaskeklud. Det ændrede sig dog, da modedesignere så potentialet i de materialer og designs, der blev eksporteret ud af de østlige regioner som Indien.

Modebrands - 1800-tallet

I 1837 opstod modemærket Hermès. De blev berømte for deres smukke og eventyrlige grafiske mønstre på silketørklæder. Burberry var ligeledes en af de første modehuse til at bruge tørklædet som et modetilbehør i 1856 med deres karakteristiske ternede halstørklæder. De 2 brands er stadig kendt for deres tørklæder og er blevet et internationalt anerkendt symbol for deres mærker med deres mønstre og designs. Dette bragte tørklæder ind i den moderne verden til det, vi ser i dag, især i overklassen.

Tørklædet blev for alvor en mode genstand i det 20 århundred, hvor Brigitte Bardot, Audrey Hepburn og Grace Kelly var med til at gøre tørklædet til et af de mest essentielle, elegante og alsidige accessories. Tørklædet blev dermed gjort til et must-have, at have garderoben og til det klassisk og elegante accessory det er i dag.

Vi har lavet en lille guid, hvordan du kan style dit tørklæde. guiden finder du her 

Tørklæder fra Flora D

Flora D er et dansk accessory brand, hvis mission er at udbrede historien og kendskabet til den danske kulturarv, Flora Danica. Dette forsøger vi at gøre igennem en smuk, klassisk, tidløs og unik kollektion af tørklædet med motiver og prints inspireret af Flora Danica. Historien om Flora Danica er spændene, unik og det smukke værk har haft stor betydning for Danmark. Du kan læse mere om Flora Danica her.

 Du finder vores unikke kollektion af Flora Danica tørklæder her


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.